Kaikkia tarvitaan kaupunkikeskustelussa. Kaikki eivät kuitenkaan mielestämme ole vielä mukana.

 

Etsimme tapoja tehdä urbaaneista teemoista ymmärrettävämpiä ja samalla kiinnostavampia. Toteutamme koulutuslaitosten kanssa kursseja, vedämme työpajoja ja järjestämme seminaareja. Haluamme kutsua saman pöydän ääreen sekä kaupunkikehityksen ammattilaiset että arjen kokemusasiantuntijat.

Työkenttäämme:

 

 • miten aktivoidaan julkista keskustelua urbaanista muutoksesta
 • millä metodeilla asiantuntemuksen siilot saadaan ylitettyä
 • miten oppilaitokset ja yliopistot voivat vaikuttaa konkreettisemmin
 • mitä Suomessa voidaan oppia muualta, ja toisin päin

Osaamistamme:

 

 • seminaarit ja asiantuntijapuheet
 • työpajat ja co-creation
 • yliopisto- ja oppilaitosyhteistyö

People-Driven City -seminaari (oma projekti)

29.9.2017, Helsingin yliopiston pääjuhlasali

"Kaikille kaupungin muutoksesta kiinnostuneille suunnattu People-Driven City -seminaari esitteli inspiroivan kokoelman rohkeita strategioita, jotka yhdistävät visionäärisyyttä, luovuutta, projektinhallintaa ja asennetta."

 

   – Arkkitehtiuutiset 10/2017

Lähiöfest2017: case Pakhuis de Zwijger ’People-Driven City’-seminaarissa

 

Työmme

ohjelmasuunnittelu, puhujien kontaktointi, kumppanuudet, matkajärjestelyt, rekisteröinti, tilaisuuden juonto, moderaattorien ohjeistaminen, tuotanto

ärjestimme osana Lähiöfest2017-viikkoa kansainvälisen seminaarin Helsingin yliopiston pääjuhlasalissa,jossa  puhui yhteensä 18 asiantuntijaa ja moderaattoria Suomesta ja 7 asiantuntijaa Euroopan eri kaupungeista. ’People-Driven City’ katsoi kaupungin muutosta nimensä mukaisesti ihmisten näkökulmasta – miten parempaa kaupunkia voidaan tehdä sekä ‘ylhäältä alas’ että ‘alhaalta ylös’.

 

Seminaari toi Helsinkiin kaupunkisuunnittelun ja -aktivismin kansainvälisiä suunnannäyttäjiä, monet ensimmäistä kertaa. Avoimen ja demokraattisen kaupungin teemat nousevat seminaarin keynote-puhujien – Helsingin kaupungin apulaispormestari Anni Sinnemäen, kaupunkisuunnittelija ja arkkitehti Kees Christiaansen ja Pakhuis de Zwijger-keskuksen johtaja Egbert Fransenin – esityksissä.

 

Lähiöiden muutos oli teemana professori Mari Vaattovaaran puheenvuorossa ja arkkitehti Xander Vermeulen Windsantin esityksessä. Jälkimmäinen kertoi v. 2017 Euroopan arvostetuimman arkkitehtuuripalkinnon Mies van der Rohe -palkinnon saaneesta projektista.

 

Kaupunkialueiden arvosta ja tulevaisuusskenaarioista keskustelivat Matti Apunen EVAsta, Pasi Kuoppamäki Danske Bankista, Katja Soini Vahaselta, Erkki Heikkinen Kiinteistömaailmasta ja Jaakko Särelä Reaktorilta.  Kaupunkiaktivismin, yrittäjyyden ja sosiaalisen vastuun näkökulmat nousivat esiin keskusteluissa, joihin osallistuivat Yhteismaan Pauliina Seppälä, GutsyGon Aram Aflatuni, demokratiatutkija Emilia Palonen ja Milltton Creativen Olli Sirén sekä Philippe Castaing MakeShiftistä Lontoosta, Jaanus Juss Telliskivestä Tallinnasta ja Simon van Dommelen LOLAsta Amsterdamista.

 

Koko päivän seminaari keräsi 500 osallistujaa eri aloilta. Seminaari oli maksullinen, mutta yhteistyökumppanien ansiosta Aalto-yliopiston, Aalto PROn ja Kaupunkiakatemian opiskelijoille oli vapaa pääsy.

 

 

Kumppanit

 • pääkumppanit Kiinteistömaailma, Danske Bank
 • sisältökumppanit Aalto-yliopisto, Kaupunkiakatemia, Arkkitehtuurin tiedotuskeskus, Aalto Pro, Alankomaiden suurlähetystö, Viron suurlähetystö, Suomen Benelux-instituutti, NCC

Tiimi

 • tuotantokoordinointi Paula Harjula
 • moderaattorit Mikko Numminen, Reetta Räty, Susani Mahadura & Yagmur Özberkan, Hanna Harris, Tuomas Toivonen
 • tilasuunnittelu Tuomas Toivonen / NOW Office, rakenteet Mytime, tekniikka Broadway Finland

Lähiöfest-yhteistyö Aalto-yliopiston ja Aalto PROn kanssa (yhteistyöprojekti)

syyslukukausi 2016, Aalto-yliopisto

“Yksikään asuinalue ei ole vain ongelmiensa summa, vaan ensisijaisesti paljon muuta. Tämän muistamiseksi tarvitsemme Lähiöfestin kaltaisia aloitteita, jotka kirkastavat kuluneita käsitteitä ja antavat niille uusia merkityksiä.”

 

   – väitöskirjatutkija Veera Moll, Aalto PRO:n YTK:n pitkän kurssin osallistuja

Lähiöfest2017: Aalto-yliopiston arkkitehtuurin opiskelijoita Lähi(ö)tori-kurssilla joulukuussa 2016

 

Työmme

kohteiden valinta, vierailijaluennot, palautteet tilaajan roolissa, näyttelytilasta sopiminen, viestintä

Lähiöfest2017 käynnistyi jo vuoden 2016 puolella, kun aloitimme yhteistyön Aalto-yliopiston kanssa. Arkkitehtuurin laitoksen kurssi keskittyi ehdotuksestamme lähiöiden aukioihin ja etsi väliaikaisten rakenteiden kautta mahdollisuuksia niiden elävöittämiseksi. Kurssin vastuuopettajat olivat professori Jenni Reuter ja lehtori Tuomas Siitonen.

 

“Lähi(ö)tori”-kurssin tutkimuskohteina oli kolme aluetta, joista tuli myös Lähiöfest2017-viikon tapahtumapaikkoja. Pidimme opiskelijoille alustusluennot ja osallistuimme kritiikkitilaisuuksiin asiakkaan roolissa. Opiskelijat saivat tutkittavaksi Haagan, Vuosaaren ja Malmin aukiot. Töitä syntyi yli 40, ja niiden korkeatasoisuus kertoi vastuuopettajien mukaan tehtävän mielekkyydestä opiskelijoille. Työt olivat esillä Lähiöfest2017-viikon ajan festivaalihubissa Teurastamolla NCC:n MiniDomessa.

 

Lähiöfest2017-viikolle osallistui kolme akateemista kurssia. Järjestimme lähiopetuspäivän Kaupunkiakatemian opiskelijoille, ja pääyhteistyökumppani Vahanen kutsu Aalto-yliopiston muotoiluopiskelijat Kontulaan tutkimaan asukaslähtöisiä palvelukonseptia. AaltoPRO toi kutsustammme 50-vuotisjuhlaansa viettäneen YTK:n Pitkän kurssin opiskelijat festivaalille. Järjestimme puitteet lähiopetuspäivälle Malmille, allianssimallia käsittelevät asiantuntijaesitykset ja huippuluennot ‘People-Driven City’-pääseminaarissa.

 

Yhteistyömme akateemisten toimijoiden kanssa on tarjonnut opiskelijoille konkreettista kenttätyötä ja yhteistyökumppaniemme kautta kokemusta eri sektoreista. Lisäksi olemme voineet tuoda Suomeen kansainvälisiä huippuja – esimerkkinä mainittakoon maineikkaan OMA-arkkitehtitoimiston osakas Ellen van Loon, joka osallistui keskusteluun Lähiöfest2017-julkistustilaisuudessa ja antoi ns. mestarikurssin Aalto-yliopiston opiskelijoille.

 

 

Kumppanit

 • Aalto-yliopiston arkkitehtuurin laitos
 • NCC (näyttelytila MiniDome)

ota yhteyttä

Urban Practice Oy

Y-tunnus: 2413991-2

 

Paperilaskut: Döbelninkatu 3 b 20, 00260 Helsinki

Sähköiset laskut:  003724139912 / operaattori Maventa 003721291126

 

Urban Practice Oy kerää asiakkaitten ja yhteistyökumppaneiden yhteydenottoja ja ajoittaisia uutiskirjeitä varten. Asiakasrekisteriin kerättyjä henkilötietoja ovat nimi ja sähköposti. Käsittelemme henkilötietoja oikeutetun edun perusteella luottamuksellisesti ja yksityisyyden suojaa kunnioittaen.

 

© Urban Practice Oy 2018  All Rights Reserved